Wat is Manso Coguleras

Sobre mí

Manso Coguleras maakt deel uit van een ruig natuurgebied met vergezichten richting de Pyreneeën. De speling van zon, schaduw en wolken geven de reuze bergen van uur tot uur een ander aanzicht. De on­over­troffen natuur vraagt als bijna van­zelf­sprekend om er met eerbied mee om te gaan. Een tocht dwars door de eigen beek is niet alleen heel avontuurlijk, maar biedt ook de mooiste ontdekkingen van stuk­jes van de natuur, om soms stil van te worden.

Dit unieke vakantiegebied kent al een geschiedenis van zo'n 34 jaar. In 1978 ver­lie­ten Hans en Ma­rijke Vis­ser ons land om zich blij­vend te ves­ti­gen op Man­so Co­gu­le­ras, een ruig na­tuur­ge­bied van zo'n 250 hec­tare aan ber­gen, be­ken, bos­sen en ver­ge­zich­ten, in de ge­meen­te "San Jaime de Llierca" in de uit­lo­pers van de Spaan­se Pyre­neeën of lie­ver "Sant Jaume de Llierca", want zo noe­men de be­wo­ners van Catalonië dit klei­ne dorp ge­legen vóór het op de rots ge­bouw­de mid­del­eeuw­se dorp Cas­tell­follit de La Roca.Manso Coguleras ligt 10 km vóór Olot, waar het voor­al op de markt­da­gen op maan­dag bij­zon­der goed toe­ven is. Al­leen ruïnes op 800 me­ter hoog­te her­in­ne­ren nog aan het oude kloos­ter dat aan het woes­te ge­bied de naam Manso Coguleras gaf.

Ook de oude boerderij en haar bijgebouwen werden reeds lang geleden verlaten. Er is wel iets gebeurd sinds de onder­nemende Nederlanders zich hier vestigden. Er werd een weg aangelegd waardoor het mogelijk werd ook met de auto tot vlak onder de top van de hoogste berg te komen en te genieten van de fantastische vergezichten, die bij helder weer bijna reiken tot Besalú, een middeleeuws dorp dat sinds 800 nauwelijks van karakter is veranderd. Een prachtige Romaanse brug over de rivier de Fluvia verbindt dit stadje met de oostelijke oever van die rivier, waarvan één van de vele beken zijn oorsprong vindt op Manso Coguleras. De stad Gerona met z'n oude stadsdeel en prachtige kathedraal ligt op zo'n 40 km afstand. Eveneens op 40 km afstand ligt de stad Figueras, waar zich het museum van Salvador Dalí bevindt.
Er werd veel gedaan aan de ontwikkeling van Manso Coguleras. Zwemvijver werd zwem­bad en ook de in Nederland geliefde Fjordenpaarden en Haflingers grazen sinds enige tijd op Manso Coguleras en kunnen ook bereden worden. De vroegere compleet ingerichte bungalowtenten zijn vervangen door cabañas, houten blokhutten en kampeer­plaatsen. In 2002 veranderde de ge­bruikelijke toegansweg die dwars dóór de rivier ging, in een overgang via de brug. 

Een groep bestaat minimaal uit 6 personen

Drie dagen natuurwandelingen en twee dagen cultuurwandelingen

Dag 1 De waterval van Sant Aniol

Dag 2 De vulkanen route

Dag 3 Cap de Creus (langs de kust)

Dag 4 Dorpjes route Vall d'en Bas

Dag 5 Gerona, door de straatjes van de Joodse wijk, de Catedraal, en de muur.


Twee dagen natuurwandelingen en drie dagen cultuurwandelingen

Dag 1 Romaanse kerkjestocht in Beuda. Hier starten wij heel hoog en hebben we uitzicht tot de zee.

Dag 2 Mirador Xenacs. Dit is een hoog punt, waar je over de hoogste vulkaan kunt kijken en het meer van Banyoles kunt zien.

Dag 3 Beget-Oix. Twee spectaculaire mooie bergdorpjes, met nog een Bysantishe stijl.

Dag 4 Besalu een middeleeuws dorpje omringt door een muur, met een Miqve (Joodse baden)

Dag 5 Dagje Dalí­. In Portlligat bezoeken wij zijn huis en in Figueras zijn museum.

Heeft u zelf een voorstel? Wij passen ons graag aan.

De accommodatie is in houten bungalows in de bergen, in de bossen. De bungows zijn ingericht voor 4 personen, en voor families of vriendengroepen is het geen probleem om te delen, maar als er deelnemers zijn die een eigen kamer willen dan kan dat. Voor meer informatie over de bungalows kijkt u alstublieft op de website van Manso Coguleras. Hier zult u fotos vinden en meer informatie over de inrichting.

Ook kunt u hier twee films vinden over de omgeving en de accommodatie.

'S morgens is er een ontbijt buffet waar u ook uw lunchpakket kunt klaarmaken. Als u 's avonds terugkomt staat het avondeten klaar. Heeft u een bepaald dieët, meld u het gerust en dan houden wij daar graag rekening mee.